Изтича преходният период за подаване на болнични на хартия

image image

На 30 юни изтича 6-месечният преходен период, в който болничните листове можеше все още да се представят в Националния осигурителен институт на хартия.

От 1 юли органите на медицинската експертиза (лекари, лекари по дентална медицина, ЛКК) вече трябва да предоставят данните само по електронен път в НОИ, съобщават от Института.

Преходният период беше предвиден за лекари или лечебни заведения, които към 1 януари 2015 г. нямаха техническа готовност или свързаност за подаване на данните по електронен път в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им.

От 1 юли 2015 г. се запазва общият ред за електронно подаване на данните от болничните листове. За подготовка, представяне и достъп до регистъра, органите на медицинската експертиза могат да ползват предоставения от НОИ безплатен софтуер или специализиран софтуер, ползван от лекарите, съобразен с утвърдените и публикувани изисквания на НОИ. Те трябва да разполагат с интернет връзка, квалифициран електронен подпис, да са регистрирани чрез уеб-приложението в сайта на НОИ като потребители на регистъра и да са получили предварително от НОИ уникални номера на болничните листове за представяне по електронен път.

От началото на годината до момента в Електронния регистър са постъпили данни за 1 317 919 болнични листове. На хартиен носител са подадени 7 981. Регистрация в НОИ за получаване на уникални номера на болнични листове са направили 8 503 лечебни заведения.

До края на 2015 г. трябва да завърши и вторият етап от електронизирането на процеса по изплащането на паричните обезщетения за временна неработоспособност и за бременност и раждане. Той включва разработване и внедряване на информационна система, чрез която работодателите да могат да подават данните и документите по електронен път. Целта е да се съкрати времето за изплащане на обезщетенията, а също така и намаляване на административната тежест.

Read more http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/izticha-prehodniiat-period-za-podavane-na-bolnichni-na-hartiia-196732/