Близо 27 хил. българи взимат пенсии от чужбина

image image

26 757 българи получават пенсии от чужбина, показват данни на НОИ за 2014 година. Това са хора, които са работили зад граница и взимат пенсии на база на международни спогодби и европейски регламенти. Най-много са българите с чуждестранни пенсии от Германия, Гърция и Испания, съобщава "Монитор".

През 2014 година средният размер на българската пенсия на гурбетчиите е бил 193,80 лв.

Това е сумата, която се изплаща само от НОИ, а останалите средства, натрупани от осигуровки в чужбина, се изплащат от местния осигурителен институт. В сравнение с 2013 година парите за старини на трудилите се зад граница, изплащани от НОИ, са се увеличили с 12,8 лв.

От осигурителния институт отчитат и ръст в броя на българите, които получават пенсии от чужбина. За една година те са се увеличили с 2848 души. От 2007 година, когато България стана член на ЕС, броят на хората с пари за старини по международни спогодби е нараснал 3 пъти.

Все повече хора се интересуват от това как да получат пенсия от друга държава, в която са работили, обясняват пенсионни консултанти. Според европейските правила НОИ признава осигурителния стаж на нашенците, натрупан в страните от ЕС и в държави, с които страната ни има подписани спогодби, но не и осигурителния доход. Така ако една жена има 25 години трудов стаж у нас и още 10 години в друга страна от ЕС и е навършила 60,8 години, тя ще получи пенсия от НОИ, но размерът й ще зависи само от осигурителния доход за тези 25 години труд у нас. Доходът от останалите ще има значение при отпускане на пенсия от държавата, в която се е осигурявала.

За да получат пенсия от чужбина, българите трябва да отговарят на местните условия за излизане в заслужен трудов отдих. В Германия например пенсионната възраст и за двата пола е 65 години. Така ако една българка е работила и в Германия, ще получи пенсия от НОИ, след като навърши 60,8 години, а германска, след като чукне 65 години.

При навършване на нужните години и стаж да пенсия трудещите се трябва да подадат заявление за отпускане на пари за старини в НОИ и в съответната социална служба в страната, в която е работил. През последните години все повече нашенци в предпенсионна възраст стягат куфарите за чужбина, с цел да натрупат няколко години труд зад граница, който след това ще им осигури и втора европейска пенсия. В същото време все повече европейци от третата възраст избират България, за да изживеят старините си.

За последната година и половината около 500 италиански пенсионери са имигрирали в България. Това показват данни на италианско-българска фондация, която подпомага настаняването на чужденците у нас.Основната причина за миграцията на пенсионерите от Апенините е евтиният живот у нас. Възрастните италианци признават, че с пенсия от 1500 евро трудно оцеляват в родината си. Освен евтиния живот, България привлича южняци от третата възраст и с факта, че страната ни е една от малкото в ЕС, в която парите за старини не се облагат с данъци. В Италия всички доходи, включително и пенсиите се облагат с между 25% и 35%.

Според европейското законодателство, граждани, които живеят в друга старана - членка на ЕС, над 6 месеца се облагат по местната данъчна система. Така пенсионерите от Апенините, които имигрират у нас, избягват налог върху парите им за старини. По този начин спестяват средства, с които подпомагат безработните си роднини в Италия.

Read more http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/blizo-27-hil-bylgari-vzimat-pensii-ot-chujbina-202300/