100 осигурени лица издържат 80 пенсионери

image image

В момента 100 осигурени издържат 80 пенсионери, което не е достатъчно за самофинансиране на осигурителната система. Това коментира директорът на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков в ефира на bTV.

Системата от Бисмарков тип, каквато е и българската, е предвидена да се самоиздържа, когато двама работещи издържат един пенсионер, уточни още той. Според него до 5-10 години няма да има съществена промяна от сегашното съотношение на внасящите в системата и ползващите услугите. След това обаче ще има по-неблагоприятни съотношения и тогава ще трябват и допълнителни ресурси - Сребърен фонд и други източници.

През следващата година за пенсии са предвидени 8,7 млрд. лева, или с 350 млн. лева повече от тази година. Увеличението е заради индексирането на пенсиите по швейцарското правило, уточни още той. Петков не очаква натиск върху системата заради увеличен брой на подадени молби за пенсиониране от системата на МВР във връзка с предлаганите реформи в последните дни.

Директорът на НОИ призна, че увеличение ще има, но в рамките на наблюдаваното през последните две години.Общият бюджет на НОИ за следващата година прехвърля психологическата граница от 10 млрд. лева с 44 млн. лева.

1,263 млн. пенсионери ще получат коледна добавка към пенсиите си, изчисли още директорът на Института. Решението трябва да бъде взето на правителственото заседание днес. За Коледа 40 лева ще получат хората с пенсия (основна и добавки) до 300 лева, включително.

От средата на 2016 година болничните, които се изплащат от НОИ, ще се плащат по осигурена процедура. В момента Институтът изплаща обезщетението до 15 работни дни след получаване на всички документи.

От 1 юни 2016 година срокът се съкращава с пет дни. Директорът на осигурителният институт посочи още, че в много регионални структури, където няма толкова много издавани болнични листове, парите се изплащат в рамките на 5 до 8 работни дни.

От 1 януари 2016 година започва и вторият етап от реформата за електронния болничен лист - след лекарите и осигурителите и самоосигуряващите се лица ще подават болничните си листове по електронен път, коментира още Петков. За целта обаче ще бъде необходима допълнителна регистрация в НОИ.

Read more http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/100-osigureni-lica-izdyrjat-80-pensioneri-205804/