Пенсионерите вече могат да проверяват онлайн изплащаните им пенсии и добавки

image image

Пенсионерите вече могат да проверяват онлайн актуалното състояние на изплащаните им пенсии и добавки.

От началото на юли е достъпна „Справка за актуално състояние на пенсионер", чрез която лицата могат да направят справка за изплащаните пенсии, съобщават от Националния осигурителен институт. Услугата е достъпна с идентификационен код, издаден от Националната агенция за приходите (НАП). 

От днес Националният осигурителен институт предоставя и друга административна е-услуга - "Заявяване/промяна в начина на изплащане на пенсията от лица с адрес в други държави".

Услугата е насочена към физически лица с постоянен адрес на територията на държави-членки на ЕС, ЕИП и Швейцария, както и в държави, с които България прилага международен договор в областта на социалното осигуряване.

Чрез нея всяко осигурено лице, което живее в някоя от посочените държави и получава пенсия по българското законодателство, може по електронен път да избере или промени начина, по който желае да му бъде изплащана пенсията.

Услугата е безплатна, допълват от осигурителния институт. 

Read more http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pensionerite-veche-mogat-da-proveriavat-onlain-izplashtanite-im-pensii-i-dobavki-220154/