Комисията по труда в НС подкрепи Бисер Петков за нов мандат начело на НОИ

image image

Парламентарната комисия по труда и социалната политика изслуша кандидатите за управител и подуправител на Националния осигурителен институт (НОИ). И за двете позиции има по един кандидат, като това са Бисер Петков и Весела Караиванова - Начева, които и към момента са на тези постове, съобщава БТА. 

Депутатите от всички парламентарни групи, работодатели и синдикати изразиха позиция, че Бисер Петков и Весела Караиванова са хора с висок професионализъм и подкрепят техните кандидатури.

Бисер Петков изтъкна, че предвижда в бъдеще да има възможност за електронно подаване на документи за отпускане на парично обезщетение за безработица. Така ще отпадне нуждата хората да посещават и НОИ, след като са посетили бюрото по труда, за да се регистрират.

Планира се до края на годината да се въведе и електронна услуга за работодателите да извличат данни от електронния регистър на болничните листове, който е в НОИ, като така от бизнеса ще бъдат улеснени в задължението за подаване на данни от работодателите, каза Петков. 

По думите му в бъдеще се предвижда и изцяло оптимизиране на процеса с електронно подаване на данните за болничния лист към работодателите, тоест да отпадне необходимостта хората в болнични да представят листовете на самите работодатели.

В отговор на депутатско питане за необходимостта от преизчисляване на старите пенсии Петков каза, че те изостават спрямо новите и това се дължи на факта, че новите са върху по-висок осигурителен доход, докато старите се актуализират по швейцарското правило, но по думите дали ще се преизчислят старите пенсии към осъвременена база е извън компетенциите на НОИ.

Мандатът на сегашния управител на осигурителния институт Бисер Петков изтече през май 2013 г., но така и не се стигна до процедура по избора на нов. Преди да поеме, НОИ Петков бе зам.-председател на Комисията за финансов надзор с ресор осигурителни дружества.

Read more http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/komisiiata-po-truda-v-ns-podkrepi-biser-petkov-za-nov-mandat-nachelo-na-noi-221731/