Пенсиите се повишават с 2,6% от 1 юли

image image

Данните на Националния осигурителен институт (НОИ) предполагат увеличение на пенсиите с 2,6 на сто от 1 юли, съобщи пред журналисти управителят на института Бисер Петков, цитиран от БТА.

Петков уточни, че през следващия месец Надзорният съвет на НОИ ще вземе решение точно с какъв процент пенсиите да бъдат индексирани. Решението ще се вземе на базата на отчетните данни за инфлацията и ръста на средния осигурителен доход. 

Бисер Петков припомни, че предвиденото увеличение от юли тази година беше 2,5 на сто, но данните показват, че то може и да е по-високо.

„Средната пенсия сега е около 340 лева, така че увеличението от 2,6 процента означава увеличение в порядъка на 7 лева и няколко стотинки, но то не е показателно, защото става дума за средна величина”, каза управителят на НОИ. 

След десет години новоотпуснатите пенсии ще бъдат с около 40 процента по-високи спрямо сегашните, коментира Бисер Петков в отговор на въпрос до какво ще доведе промяната в механизма за индексация на пенсиите от 2017 г. Механизмът предвижда увеличение на тежестта на година осигурителен стаж. Той обясни прогнозата си със заложените промени в пенсионната система.

Пенсионната реформа предвижда от 2017 г. вместо осъвременяване на пенсиите от 1 юли да се извършва преизчисляване на всички пенсии за трудова дейност с по-голяма тежест на една година осигурителен стаж. Ще има постепенно повишение след 2017 г. на коефициента, който определя тежестта на една година осигурителен стаж от 1,1 до 1,5.

От 1 юли 2017 г. пенсиите ще се увеличат с 1,6 на сто, през 2018 г. - с 3,1 на сто, а през 2019 г. - с 2,9 на сто, показват последните прогнози на Министерството на финансите.

Осигурителните вноски за фонд "Пенсии" ще се увеличават с по 1% всяка година. 

От 1 юли всяка година ще има индексация на пенсиите, с изключение на максималните, каза още социалният министър Ивайло Калфин.

Read more http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pensiite-se-povishavat-s-26-ot-1-iuli-214944/