НОИ даде зелена светлина за 300 лв. минимална пенсия догодина

НОИ даде зелена светлина за 300 лв. минимална пенсия догодина

Снимка: Pixabay

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г.

Членовете на съвета са подкрепили с мнозинство заложените в документа законови промени, съобщават от пресцентъра на НОИ. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Проектът за бюджет на ДОО предвижда от 1 януари догодина минималната пенсия да се увеличи от 250 на 300 лева, а максималната да стане 1440 лева при 1200 лева сега. Управляващите се отказаха от идеята за 10-процентно увеличение на пенсиите до 369 лв. Всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2020 г., ще бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило от 1 юли 2021 г. 

Предвижда се средната пенсия догодина да достигне малко под 489 лева при очаквани 412 лв. за 2020 година.

В проекта на бюджета на ДОО е предвидено още увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв., колкото ще бъде и минималната работна заплата от началото на 2021 г. Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв. Също така се запазва и максималният осигурителен доход за всички осигурени – 3000 лв. През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителните суми към пенсиите на всички пенсионери от 50 лв.

Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 12 лв., а максималният дневен размер се запазва – 74,29 лв. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2- годишна възраст – 380 лв. за втората година.

Планираните разходи за пенсии за 2021 г. са малко над 12,34 млрд. лева, което е малко над 10% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Сумата е с 1,7 млрд. лева повече в сравнение с тази година.

Предстои тепърва да се уреди нормативно намерението на управляващите, което беше лансирано преди няколко дни от социалния министър Деница Сачева, за раздаване на ваучери за храна на най-бедните пенсионери.

Социалният министър Деница Сачева коментира, че през следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства.

Сачева каза, че наложеното осъвременяване на пенсиите с 5 на сто от 1 юли догодина и изпреварващото вдигане на минималната и максималната пенсия, съответно на 300 и на 1440 лв., е справедлив модел.

“Към момента 250 лв. спрямо 1200 лв. максимална пенсия, съотношението е 4,8, точно същото съотношение ще запазим и в следващата година. Има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото имат ниски пенсии. Все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос“, каза тя, цитирана от БНР.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина е предизборен, политиците жертват пенсионния модел заради изборите, коментираха експерти.

Според Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НОИ, ръстът на дефицита е значителен и поставя под риск дългосрочната фискална стабилност на страната. 

Read more https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/noi-dade-zelena-svetlina-za-300-lv-minimalna-pensiia-dogodina-314205/